Friday, 27 April 2018

Kisah Katak...


Jom ulangkaji....

Ada seekor katak 🐸yg nampak nelayan🚣 sedang memancing🎣. Jadi katak🐸 itu pun masuk kedalam air 🌊dan ingin berjumpa ikan🐟. Katak itu tegur ikan🐟 yg sedang memakan umpan nelayan🚣 itu.Katak🐸 itu beritahu pada ikan🐟 "jangan makan cacing🐛 ni, sebenarnya ini perangkap.

Kalau kau makan juga, kau akan di tangkap, perut kau akan di belah🔪, kulit kau akan dibakar atas 🔥api🔥. mereka akn makan kau ( sebabnya katak🐸 ini tahu keadaan di atas darat )".

Tapi ikan 🐟ini tak ambil endah teguran si katak🐸 dan bila sahaja ikan🐟 itu makan umpan itu, ikan itu di sentap dan ditarik naik keatas🎣, ikan itu terkejut, dia nampak apa yang dikatakan oleh katak🐸 sebenar adalah benar. Dia yakin yg dia akan di bakar🔥, kulitnya akan disiat🔪, perutnya akan dibelah. Ikan 🐟itu sangat menyesal😩.Tapi, tak ada dah peluang untuk kembali dalam air.🌊

Ulama' beritahu.
Keadaan sama pada kita manusia👫👬👭bila ada orang 👦beritahu kepada kita keadaan kita nanti, padang masyhar, balasan neraka, balasan syurga⛲️, azab neraka🌋,titian sirat, kita ambil tak endah saja.

Bila sudah mati ,hijab akhirat akan dibuka.Kita nampak manusia yg dibakar atas api🔥🔥. Orang yg akan diseksa kerana melakukan maksiat dan kemungkaran. Seperti mana keadaan ikan🐟 telah nampak apa yg berlaku di atas darat.

Wahai semua yg disayangi Allah. Kita hanya ada satu peluang sahaja untuk beramal di dunia ini.

Jadi jangan bazirkan usia 👶👦👴dan keringat kita perkara yg sia-sia, terutamanya bab akidah pegangan kita islam. semoga Allah beri kita kefahaman . Aamiin Allahumma Aamiin..

No comments:

Post a Comment